Legendaarinen taikuripari Jorma ja Aino Airaksinen jatkaa edelleen esiintymisiään

Finn Aspen-nimellä kansainvälisesti tunnettu suomalainen taikuripari, Jorma ja Aino Airaksinen, jatkaa edelleen uraansa esiintymällä omassa Illuusioteatteri Taikavuoressaan Nilsiässä. He tekevät myös teatterissaan ja muilla paikkakunnilla tilausnäytöksiä. Taikuripari on työskennellyt jo lähes 50 vuotta yhteisessä ammatissaan.

Vuonna 2005 Jorma ja Aino perustivat Nilsiään Suomen ja Pohjoismaiden ainoan jatkuvasti toimivan Illuusioteatteri Taikavuoren. Tänä syksynä siellä järjestetään esityksiä viikoittain. Taikavuoressa on nähty 12 vuoden aikana jo yhteensä yli 550 näytöstä. Nilsiän kaupunki palkitsi Illuusioteatteri Taikavuoren ja Airaksisten ”Tuhat ja yksi ihmettä” –näytöksen kulttuuripalkinnolla vuonna 2011.

Opetusministeriön apurahan innoittamana taikuripari järjesti eri puolilla Suomea taikuriopetusta nuorille parin kymmenen vuoden ajan vuodesta 1984 alkaen. Nilsiässä he järjestivät valtakunnallisen sirkusleirin kaksitoista kertaa vuosina 1988–99. Legendaarisilla leireillä opettajia oli kymmenkunta ja oppilaina nykyisin tunnettuja sirkustaiteilijoita, kuten Iiro Seppänen, Kalle Nio, Joni Pakanen, Janne Raudaskoski, Jani Suihkonen, Tatu Tyni, Timo Tiikkainen, Jyrki Jay Niemi ja Marko Karvo. Jorma Airaksinen on tehnyt myös merkittävän uran maamme teattereissa suunnittelemalla ja ohjaamalla taikatemppuihin perustuvia erikoistehosteita ja näytöksiä.

Jorma ja Aino Airaksinen voittivat taikurien Pohjoismaiden mestaruuden vuosina 1974, 1975, 1976 ja 1986 sekä Fism-maailmanmestaruuskilpailujen kolmannen palkinnon yleisessä näyttämösarjassa vuonna 1976. 1970 ja 80 -lukujen taiteessa he esiintyivät neljä vuotta yhtäjaksoisesti Euroopan parhaissa ja tavoitelluimmissa esiintymispaikoissa, kuten Hampurin Hansa-teatterissa, Madridin Florida Parkissa ja Budapestin Maxim Varieteessa. Kansainvälinen ura päättyi Jormalle tehtyyn sydänsiirtoon vuonna 1993. Suomessa ura on kuitenkin jatkunut katkotta sydänsiirrosta huolimatta.

Lisää tietoa Taikavuoren esityksistä: www.taikavuori.fi

(Lähde: Illuusioteatteri Taikavuoren tiedote 21.9.2016)