Itämeren ympäri purjehtiva ilmastosirkusesitys saapuu Suomeen elokuussa 2022

  • Acting for climate: Into the Water (2019)
  • Acting for climate: Into the Water (2019)
  • Acting for climate: Into the Water (2019)

Ripples on ilmastotunteita ja utopiaa käsittelevä nykysirkusesitys, joka seilaa Itämeren satamia kesällä 2022 innostaen ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Esittävän taiteen ryhmä Acting for Climate (NO), Festival Norpas (FI) sekä purjehdushanke Hawila Project (DK) yhdistävät voimansa luodakseen kohtaamispaikan kestävälle elämälle jo tänään. Ripples nostaa purjeet toivon, toiminnan ja muutoksen puolesta esittäviä taiteita ja ympäristöaktivismia yhdistäen.

Kiertueen kulkuvälineenä, kotina ja esiintymislaivana toimiii satamasta toiseen purjehtiva vuoden 1926 kaksimastoinen purjelaiva S/V Swallow. Kiertue lipuu Itämeren halki pysähtyen Suomessa, Virossa, Tanskassa ja Norjassa. Satamissa Acting for Climate esittää ilmastoahdistusta ja utopiaa käsittelevän esityksen Ripples ja kannustaa työpajoissa paikalliseen keskusteluun kestävyydestä. Ripples liikkuu kirjaimellisesti tuulivoimalla taiteilijoiden ja miehistön seilatessa päivin öin radikaalisti kyseenalaistaen esityskiertueiden kestävyysnormeja.

Ripples-esityksen ohjaa Hanne Friis, jolle projekti on yhdistelmä korkealaatuista esitystaidetta sekä konkreettista toimintaa ilmastokriisin helpottamiseksi. Kansainvälisesti mainetta niittänyt sirkustaiteilijaryhmä luo ainutlaatuisen esityksen laivan kannella yhdistäen akrobatiaa 20-metrisissä mastoissa, kohtauksia ilmastotunteiden kehollisista ilmentymistä ja äänimaailman ilmastoaktivistien äänistä ympäri maailman. Seitsemän taiteilijaa tuovat ekokriisin aiheuttamat tunteet sekä toivon toisenlaisesta todellisuudesta esiin sirkuksen, tanssin, fyysisen teatterin, musiikin ja tarinankerronnan avulla.

Ripples on matka tulevaisuuteen ja uuden sukupolven toiveisiin ja näkemyksiin maailmasta, jossa ihminen on osa luontoa, ja taiteellinen ilmaisu yhteiskunnan toimintaan voimauttamisen keino. Esityksen lisäksi ryhmä järjestää satamissa työpajoja herättääkseen keskustelua kestävyydestä satamissa paikallisen yleisön kanssa. Acting for Climate kyseenalaistaa yhteiskuntamme arvopohjaa ja kannustaa ihmettelyyn ja keskusteluun omista haaveista ja utopioista.

Acting for Climate syntyi Norjassa vuonna 2014 unelmana ja tavoitteenaan inspiroida taiteellisella ilmaisulla kestävän tulevaisuuden puolesta toimimiseksi. Ripples on ryhmän viimeisin tuotanto vahvistaen ja laajentaen taiteilijoiden ja aktivistien verkostoa ympäri Pohjoismaita ja Baltiaa. Ryhmän ensimmäinen purjehtiva esitys Into the Water (2019) tavoitti tuhansia ihmisiä satamissa ja miljoonia internetissä, muun muassa National Geographicin artikkelin kautta.

“On vaikea tehdä mitään, jos puhutaan vain siitä, mitä emme voi tehdä. Meidän huomiomme on siinä, mitä voimme tehdä. Miltä me haluamme maailman näyttävän?” – Abigael Vinswold, Acting for Climate -ryhmän perustajajäsen

Ripples-työryhmä

Ohjaaja: Hanne Trap Friis
Esiintyjät: Abigael Rydtun Winsvold, Emma Langmoen, Heidi Miikki, Lucie Piot, Ole Skovgård Dampe, Marie Binda, Max Behrendt
Hankevastaavat: Abigael Winsvold & Emma Langmoen
Pääyhteistyökumppanit Hawila Project & Festival Norpas
Tuotantoryhmä: Federica Parise, Ronja Tammenpää, Irina Pleva, Ania Lewandowska Musiikki: Annelie Nederberg
Puvustus Michiel Tange van Leeuwen
Takilointisuunnittelu Matt Horton

Erityiskiitos kiertuevastaava Isabella de Judicibus ja kaikki vapaaehtoiset

Projektin on rahoittanut Euroopan unioni | Erasmus + ohjelma, Koneen säätiö, Pohjoismainen kulttuuripiste sekä Norwegian Culture Fund

Kiertuesuunnitelma ja yhteistyökumppanit

15.07 – 17.07 Holbaek, Tanska | Hawila Project
05.08 – 07.08 Taalintehdas, Suomi | Festival Norpas
10.08 – 14.08 Helsinki, Suomi | Tanssiteatteri Hurjaruuth
18.08 – 23.08 Saaremaa, Viro | Big Wolf Company & the Estonian Contemporary Circus Development Centre
01.09 – 05.09 Kööpenhamina, Tanska | The Royal Danish Theatre and Jeudan
10.09 – 14.09 Tønsberg, Norja | Nøtterøy Kulturhus

Ilmainen sisäänpääsy

Lue lisää Acting for Climate -ryhmästä: www.actingforclimate.com