VIIRUS GUEST: 
Open call 2020–2022

Teatteri Viiruksen kuratoitu GUEST-vierailuohjelma käynnistyi syksyllä 2017 uusiin Jätkäsaaren teatteritiloihin muuton myötä. Vuosien 2017-2019 aikana talossa on toteutettu yli 30 erilaista tuotantoa. Vierailuohjelmiston tarkoituksena on rikastuttaa Viiruksen ja Jätkäsaaren kaupunginosan taide-ja kulttuuritarjontaa ja tarjota vapaina olevia tiloja myös muille taiteen alan toimijoille.

Open call -haku tapahtuu kaksi kertaa vuodessa ja kaikki vierailut ovat vuokrapohjaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että vierailija maksaa kohtuullisen tilavuokran, ja saa lipputulot kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Suuren salin kuukausihinta on 7095€+alv 24% ja Studio 1:n 1098+alv 24%, Gallerietin viikkohinta on 500€+alv 24%. Hinnat muotoutuvat vuokrausajan pituuden mukaan ja hintaan lisätään tarvittaessa lipunmyyntipalvelu. Taloudellisista syistä Viirus ei ikävä kyllä pysty tekemään tällä hetkellä yhteistuotantoja.

Hintaan sisältyy kulloinkin saatavilla oleva teatteritekniikka, joka vaihtelee kunkin projektin ja talon omien tuotantojen tarpeiden mukaan. Studiossa on aina teatteritekninen perussetti. Lisäksi hintaan sisältyy tekninen apu ja konsultointi rakennukseen ja purkuun, sekä stand-by ongelmiin, markkinointi Viiruksen omissa kanavissa (sosiaalinen media, painotuotteet, pressitiedotteet, uutiskirjeet), sekä siivous ja yleinen tuotannollinen apu.

Ajankohta ja hakuprosessi

Kevään 2020 open call-haku kohdistuu Suuren salin kohdalla pääsääntöisesti kevääseen 2021 ja 2022 ja muiden tilojen osalta (Studio 1, Amfi, Galleriet) syksyyn 2020 ja vuosiin 2021 ja 2022. Viiruksen Suuressa salissa on vapaita aikoja huhti-heinäkuussa. Muissa tiloissa vierailut ja harjoitukset ovat mahdollisia ympäri vuoden. Hakuaika päättyy torstaina 27.2.2020.

Linkki elektroniseen hakulomakkeeseen: https://forms.gle/U2Ypa9jat328pzjS7 

Pyrimme vastaamaan kaikkiin hakemuksiin 2 kuukauden kuluessa hakuajan päättymisestä. Ohjelmistovalinnoista päättää Viiruksen taiteellinen kollektiivi yhdessä ohjelmatuottajan kanssa.

Hakemuksen tulisi sisältää lyhyt ja alustava projektikuvaus, tieto työryhmän koostumuksesta, lisätietoja niin teknisistä kuin muista tarpeista (esim. istumapaikkojen määrä salissa), sekä toivottu vuokrausajankohta.

Hakemukseen voi liittää myös muuta tietoa, joka auttaa Viirusta hahmottamaan minkälaisesta projektista on kyse. Valmiista tuotannoista pyydämme aina lähettämään tallenteen. 

Tilojen soveltuvuus ja tekniset tiedot

Suuren salin tuotantopäätökset tehdään yleensä viimeistään 9 kk ennen ajankohtaa ja yhden päivän tapahtumia lukuun ottamatta minimivuokra-aika tuotannoille on yleensä viikko. Tila soveltuu niin teatteriin, tanssiin, sirkukseen kuin konsertteihin ja muihin tilaisuuksiin.

Tekniset tiedot: 350 m2, leveys 15,7m, pituus 19,8m, ripustuskorkeus 5,2m. Black box-tyylinen teatterisali, podesta-katsomossa on maksimissaan noin 150 istumapaikkaa ja salin yleisökapasiteetti ilman katsomoa noin 300 seisomapaikkaa. Pakettiauto (korkeus maksimissaan 2,7m) ajettavissa takanäyttämön läheisyyteen. Erilaista tekniikkaa on saatavilla sopimuksen mukaan (mm. perinteiset teatteriheittimet, liikkuvia ja staattisia led-heittimiä, äänentoistolaitteisto). Salissa on myös anniskeluoikeus.

Studio 1 soveltuu pienimuotoisiin intiimeihin esityksiin, kokeilukentäksi, laboratorioksi ja näyttämötaiteen iloittelupaikaksi. Tila ei sovellu paljon vapaata lattiapinta-alaa vaativiin esityksiin.

Tekniset tiedot: 58 m2, leveys 5,8m, pituus 10m, ripustuskorkeus 2,9m. Perinteiset teatteriheittimet, perusäänentoisto (left-right), katossa noin 1x1m grid, ripustus 100kg/m2. Yleisökapasiteetti maksimissaan 30 istumapaikkaa. Tilassa myös lukittavaa kaappitilaa.

Galleriet sopii yhden tai kahden illan esityksille, konserteille, klubeille, puheohjelmalle, performansseille, seminaareihin. Tilaan ei ole mahdollista rakentaa katsomoa ja ripustusmahdollisuutta ei ole. 

Tekniset tiedot: 115 m2. Aula- ja galleriatila, jossa suuret ikkunat Välimerenkadun suuntaan. Tekniikka sovittavissa erikseen. Kalusteet täysin muunneltavissa. Yleisökapasiteetti istuma- ja seisomapaikkoineen yhteensä 80. Tilaan saatavilla myös satelliittibaari ja anniskelu.

Amfiteatterissa rajana on vain taivas ja suomalaiset sääolosuhteet.

Tekniset tiedot: puolikaaren muodossa oleva ulkonäyttämö, lava 16 m2, katsomo 100 m2, yleisökapasiteetti maksimissaan 150 istumapaikkaa. Tilassa ei ole kiinteätä tekniikkaa. Sähkönsyöttö saatavissa (3x32A).

Teatteri sijaitsee loistavien kulkuyhteyksien varrella. Raitiovaunu 9:n pysäkki on aivan talon edessä ja linjojen 8, 6T ja 7 pysäkit ovat noin 300 metrin etäisyydellä. Ruoholahden metroasema on viiden minuutin kävelymatkan päässä.

Mitä haemme?

Toivomme vierailuohjelmistoomme taiteellisesti korkeatasoisia ja ammattimaisia tuotantoja, jotka sykähdyttävät ja innostavat niin viiruslaisia kuin yleisöämme. Valintaprosessissa painotamme erityisesti seuraavia tekijöitä:

  • Esittävän taiteen konventioita uudistava tuotanto tai uusi, kiinnostava ja yllättävä avaus
  • Kantaesitys, Suomen ensi-ilta tai Helsingin ensi-ilta
  • Kielellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus ja/tai tasa-arvoisuus
  • Alueen asukkaita aktivoiva esitys tai esitysprosessi
  • Tuotannollisesti ja rahoituksellisesti harkittu ja suunniteltu projekti

Tiedustelut avoimeen hakuun ja tilojen teknisiin yksityiskohtiin liittyen sähköpostitse ohjelmatuottajalta: 

Kuratoidun GUEST-ohjelmiston ohella Viiruksesta voi vuokrata tiloja ympäri vuoden harjoituksiin, työpajoihin, seminaareihin, elokuvakuvauksiin, konsertteihin, keskustelutilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin.

Lisätietoja, hinnastoa ja saatavuutta voi tiedustella ohjelmatuottaja Mirkka Maikolalta, (+358 505437841.