Miten voin lisätä tietojani Sirkka-tietokantaan?

Sirkus Suomessa -valikosta löytyvä Sirkka-tietokanta kokoaa tietoa suomalaisesta sirkustaiteesta ja sen tekijöistä.

Suomessa toimivat sirkustaiteilijat ja opettajat voivat lisätä profiilinsa Sirkka-tietokantaan. Profiilin voivat täyttää myös sirkuskentässä työskentelevät muut taiteelliset ja tekniset ammattilaiset. Sirkusalan toimijat voivat lisätä tietokantaan myös teosten ja sirkusryhmien tietoja. Esityskalenteriin ovat tervetulleita kaikki sirkusesitykset!

Sirkka-tietokantaan syötetyt tiedot näkyvät niin esityskalenterissa kuin Shows&Artists -osiossakin. Shows & Artist -osioon sisältö on tiedotuskeskuksen valitsemaa. 

Tunnukset ja sisäänkirjautuminen

Jos tarvitset tunnukset, pyydä niitä lähettämällä sähköpostia tiedottaja Johanna Mäkelälle osoitteella .

  • Kerro viestissä nimesi, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumero ja toivottu käyttäjätunnus. Saat vastauksen, jossa on väliaikainen salasanasi. Kirjauduttuasi voit käydä sen vaihtamassa sellaiseksi, joka sinun on helppo muistaa. (Salasanan on oltava vähintään 6 merkkiä pitkä ja sisällettävä 3 näistä: pieni kirjain, isokirjain, numero, erikoismerkki)

Sisäänkirjautuminen löytyy sirkusinfo.fi-sivuston oikeasta yläkulmasta. Siellä on myös kadonneen salasanan palautus.

  • Salasanan vaihtolinkin sisältävä automaattinen sähköposti menee helposti roskapostiin, tarkista myös roskapostikansio.

Sisäänkirjautumisen jälkeen avautuu Oma Sirkka. Sieltä löytyvät Oma profiili, Lisää teos ja Lisää ryhmä -lomakkeet.

Voit vaihtaa salasanasi Oma profiili -lomakkeen lopussa kohdassa ”Käyttäjän tiedot”.

Lomakkeiden yleisiä ohjeita

Suosittelemme että syöttäessäsi tietoja Sirkka-tietokantaan käytät sitä tietokoneen selaimella. (Mobiilin selaimella käytettäessä on ilmennyt ongelmia lomakkeiden toimivuudessa.)

Tietokantaan viedään tietoa Oma profiili -, Lisää teos- ja Lisää ryhmä -lomakkeilla.

  • Osa lomakkeen kentistä täytetään sekä suomeksi että englanniksi. Voit liikkua kieliversioiden välillä painamalla FI ja EN -painikkeista.
  • Tyhjäksi jätettyjä kenttiä ei julkaista.
  • Verkkolinkit lisätään kokonaisina url-osoitteina  http://www.domain.pääte
  • Valitse 1–3 vaakakuvaa. Kuvakoko vähintään 1200 pix leveä ja tiedosto maksimissaan 4M painava. Kuvien tulee olla muodossa .jpg tai .png.  (Pystykuvasta tulee näkyviin vain yläosa).
  • Tallenna kuvat yksi kerrallaan, sillä tietokanta ottaa sisäänsä kerrallaan max 4M. Tallentamisen jälkeen palaa lomakkeeseen  muokkaa-painikkeesta, joka on sivun alareunassa.
  • Tiedot näkyvät sivustolla, kun lomakkeen julkaistu-kohta on valittu ja lomake on tallennettu.
  • TALLENNA-nappi on lomakkeen lopussa. Julkaise-ruutu on lomakkeen alussa.

Ohje esityskalenterin käyttämiseksi

Esityskalenteri on osa Sirkka-tietokantaa. Esityskalenteri löytyy tiedotuskeskuksen sivuilta Ajankohtaista-valikosta ja Sirkka-tietokanta Sirkus Suomessa -valikosta.

Periaatteena on, että yhdellä teoksella on tietokannassa yksi sivu ja siihen lisätään esityskertoja, joiden perusteella teos näkyy kalenterissa. Teostietoja ei siis tarvitse syöttää aina uudestaan. Kun käyttäjätunnuksesi on liitetty tiettyyn ryhmään, pääset muokkaamaan ryhmän esittelyä sekä ryhmän teoksia. (Kun olet sisäänkirjautuneena tunnuksellasi, näkyy MUOKKAA/ EDIT painike teoksen tai ryhmän sivun alareunassa.) 

Lisää teoslomakkeella voit lisätä uuden teoksen tietokantaan. Täytä ensin teostiedot ja tallenna ne TALLENNA-painikkeella. Syötä kuvat yksi kerrallaan, eli paina tallenna jokaisen kuvan syöttämisen jälkeen ja avaa lomake uudestaan. Teostietojen lisäämisen jälkeen pääset lisäämään myös esityspäiviä kalenteriin.

  • Videolinkki lisätään embed-muodossa, jolloin video näkyy sivulla upotettuna. Upotettu koodi löytyy Youtubesta tai Vimeosta Jaa/Share -painikkeen Upota/Embed  -välilehdeltä. Koodi alkaa merkeillä: <iframe… Kopioi se liitä videolinkki-kenttään.
  • Jos teoksessa ei ole kyse ammattilaisesityksestä, jätä ruutu ”Lisää Sirkka-tietokantaan” valitsematta. Tällöin teos näkyy vain kalenterin puolella.

Esityspäivien lisääminen teokseen

Tallennettuasi teostiedot avautuu Kalenteri. Aloita esityspäivien lisääminen esityspaikasta. Kirjoita kenttään esityspaikan nimi, ja valitse avautuvasta listasta.

  • Jos paikkaa ei löydy listasta, voit tallentaa tietokantaan uuden näyttämön kohdasta ”Lisää uusi”. Tässä lomakkeessa kysytään esityspaikan osoite, postinumero, kaupunki ja maa sekä verkkosivun osoite. Valitse verkkosivuksi näyttämön tai esityspaikan perussivu, ei ohjelmistoon tai teoksen esitykseen liittyvää sivua. Kun olet tallentanut uuden paikan, se ei heti ilmesty listaan, mutta on oletusarvoisesti teoksesi esityspaikkakenttään valittuna.

Lisää päivämäärä sekä kellonaika.
Jos yhtenä päivänä on useampi esitys, voit kirjoittaa kaikki kellonajat peräkkäin, mutta erota kellonajat pilkulla toisistaan.
Jokainen esityspäivä tallennetaan erikseen. Tallentamisen jälkeen päivä ilmestyy listaan. Listassa ei näy esityspaikka, mutta se näkyy kuitenkin sivuilla.

LOPUKSI TALLENNA ja sulje teos-lomake vielä painamalla  Kalenteri-osion yläpuolella olevaa TALLENNA-painiketta!

  • Voit lisätä kalenteriin sekä tulevia että menneitä esityspäiviä. Tulevat esitykset näkyvät kalenterissa ja menneet näkyvät Menneet esitykset –kohdassa.
  • Muut menneet esitykset -kentässä on tietoa esityshistoriasta, joka on peräisin tietokannan edellisestä versiosta. Muut menneet esitykset -kenttää ei julkaista. Voit lisätä siihen itsellesi muistiin tietoa esityskerroista, joita ei vielä ole lisätty kalenteriin.

Teoksen tietojen muokkaaminen

Pääset muuttamaan syöttämiäsi tietoja ollessasi kirjautuneena sisään. Avaa teoksen sivu Oma Sirkan lomakkeiden alla kohdassa ”Viimeiksi syötetyt omat teokset”. Näet muokkaa-painikkeen teoksen sivun alareunassa. Paina sitä.

Kun käyttäjätunnuksesi on liitetty ryhmään, pääset muokkaamaan kaikkia ryhmän teoksia sekä ryhmän esittelysivua. Muiden tunnuksilla syötetyt teokset eivät näy sinulla kohdassa ”Omat teokset”, mutta kun olet sisäänkirjautuneena tunnuksellasi ja avaat teossivun, näet MUOKKAA/ EDIT painikkeen sivun alareunassa.

Pyydä ryhmään liittämistä Johanna Mäkelältä ()

Ohje sirkusryhmän profiilin lisäämiseksi

Lisää uusi ryhmä tietokantaan Lisää ryhmä –lomakkeella. Voi lisätä sekä aktiivisia että toimintansa lopettaneita ryhmiä.

Ryhmän kuvaus –teksti kannattaa kirjoittaa sekä suomeksi että englanniksi. 

  • Jos lisäät ryhmälle useamman verkkosivu-osoitteen, kirjoita ne eri riveille.
  • Organisaatiomuoto-kenttä on sama sekä suomenkielisellä että englanninkielisellä puolella. Siihen voi siis kirjoittaa esim. yhdistys/association.
  • Yhteyshenkilö-kentässä voit halutessasi viitata ryhmän verkkosivulle (kentästä ei muodostu linkkiä).
  • Tyylilaji-kohdassa valinta ”Muu” avaa mahdollisuuden kirjoittaa vapaata tekstiä kohtaan ”Mikä”.

Ryhmän profiiliin muodostuu automaattisesti linkki Sirkka-tietokannan teoksiin, joiden tekijä-kentässä ryhmän nimi on. Linkityksen syntyminen edellyttää sitä, että teoslomakkeen kentässä ”Taiteilijan tai ryhmän nimi” on ryhmän nimi valittu avautuvasta listasta. Jos teoksesta ei synny linkkiä ryhmän sivulle, ota yhteyttä: niin tarkistetaan asia. 

Muut tuotannot –kentässä voit luetella ne teokset ja projektit, joita ei löydy tietokannasta.

Jäsenten lisäämisen ryhmään

Kun olet tallentanut ryhmän tiedot, pääset lisäämään ryhmään kuuluvia jäseniä.

  • Kirjoita nimi ”lisää uusi jäsen” –kenttään ja valitse avautuvasta listasta. Listassa näkyy Sirkka-tietokantaan syötettyjen taiteilijoiden profiilit.
  • Jos jäsenen nimi ei näy listassa, kirjoita se Muut jäsenet –kenttään.

Muista tallentaa ja julkaista tiedot.

Ryhmän tietojen muokkaaminen

Pääset muuttamaan syöttämiäsi tietoja ollessasi kirjautuneena sisään. Avaa ryhmän sivu kohdassa ”Omat ryhmät”. Näet muokkaa-painikkeen ryhmän sivun alareunassa. Paina sitä.

Kun käyttäjätunnuksesi on liitetty tiettyyn ryhmään, pääset muokkaamaan sekä ryhmän esittelyä että ryhmän teoksia. Pyydä muokkausoikeuksia Johanna Mäkelältä.

Ohje taiteilija- ja opettajaprofiilin lisäämiseksi

Suomalaiset tai Suomessa toimivat sirkustaiteilijat ja opettajat voivat lisätä profiilinsa Sirkka-tietokantaan. Profiilin voivat täyttää myös sirkuskentässä työskentelevät muut taiteelliset ja tekniset ammattilaiset.

Oman profilin luominen

  • Kirjaudu sisään ja avaa Oma profiili. Lomake on tyhjä, jos sinulla ei vielä ole profiilia. Jos profiilisi jo löytyy tietokannasta, lomake on esitäytetty ja pääset päivittämään tiedot.
  • Kaikkia vapaita tekstikenttiä voi käyttää soveltuvasti. Täyttä kentät sekä suomeksi että englanniksi.
  • Anna ne yhteystietosi, joiden julkaiseminen avoimella verkkosivulla hyväksyt.
  • ”Kerro itsestäsi taiteilijana” –kenttään voit kirjoittaa vapaamuotoisen esittelyn itsestäsi ja ”Taiteellinen toiminta” -kohtaan voit listata keskeisiä teoksia CV:n pohjalta, tai viitata omaan verkkosivuusi, jossa ylläpidät CV:tä tms. – luovia ratkaisuja saa käyttää.

Tietokannassa olevien taiteilijaprofiilien edellisen version Furor poeticus –kenttää ja vastausta kysymykseen ”Mikä sinua inspiroi” ei enää julkaista. Sen sijalla profiilissa on mahdollisuus lisätä suorasanainen esittely itsestäsi.

Ohjeita sirkusopettajan profiiliin

  • Kun valitset sirkuslajit-listassa kohdan ”Muu” pääset myös täyttämään kohdan ”Mikä?”, johon voit kirjoittaa sellaisten lajien nimet, joita ei näy listassa. Sirkusopettajan kannattaa täyttää tämä kohta.
  • Opettajalle tärkeitä kenttiä ovat myös ”Sirkusalan koulutus”, johon voi lisätä tietoa myös muusta sirkusopettajuutta tukevasta koulutuksesta, ”Opetustyö” sekä ”Sirkusopettajan valmiudet”, joka avautuu kun valitset toimenkuvaksi sirkusopettaja.

Sirkusopettajan valmiudet –kohdan huomio-tekstistä löytyy ohjeita siitä, millaisia tietoja voit kertoa itsestäsi:

* Opettamasi sirkuslajit?
* Opetatko sirkuslajien perusteita vai vain omaa lajiasi – millä tasolla?
* Minkä ikäisiä opetat?
* Opetatko + harrastajia + ammattilaisia + erityisryhmiä, mitä?__________
* Opetuskielet:
* Pedagogiset opinnot:
* Kerro opetuskäsityksestäsi:
* Oletko kiinnostunut säännöllisestä vai keikkaluontoisesta opetustyöstä?
* Kotipaikkakunta/ Missä voit opettaa (kaupungit, alueet)

* Which disciplines do you teach?
* Do you also teach general circus skills or only your own circus discipline – on what level?
* Which age groups do you teach?
* Do you teach + amateurs + professionals + people with special needs, which?__________
* In which languages do you teach?
* Pedagogical education:
* Please tell more about your conception of pedagogy:
* Are you interested in finding regular or short-term work as a circus teacher?
* Hometown/locations where you are available to teach? (cities, regions)

  • Muista tallentaa ja julkaista tiedot!  Julkaise-ruutu on lomakkeen alussa.

Jos sinulle herää kysymyksiä, ota yhteyttä tiedottaja Johanna Mäkelään,  +358 50 464 3203 tai