Sosiaalinen sirkus

  • Za'atri circus school in Jordan. © Sirkus Magenta

Sosiaalisessa sirkuksessa sirkustaidetta käytetään osallisuuden, yhteisöllisyyden ja arjen toimintojen edistäjänä, osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä työhyvinvoinnin tukemista.

Monipuolisuutensa vuoksi sirkus antaa erinomaiset edellytykset sosiaaliseen työhön. Sirkuslajien kirjosta jokainen voi löytää itselleen sopivan ja saada onnistumisen kokemuksia. Sirkus on yhdessä tekemistä, jossa ei tarvita yhteistä kieltä tai kulttuuria. Soveltava sirkustoiminta on taiteen ja liikunnan rajapinnassa ja se vaatii niin luovuutta ja leikkimielisyyttä kuin kurinalaista treenaustakin.

Sirkuksen soveltavan käytön mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Sirkusta on tehty mm. katulasten parissa sekä maahanmuuttajien ja toimintarajoitteisten lasten kanssa. Sitä on hyödynnetty työyhteisöjen ja ryhmien yhteisöllisyyden kehittämisessä, lähiöiden lasten parissa ja erityistä tukea tarvitsevien perheiden voimauttamisessa.

Suomessa on kymmenkunta vakiintunutta sosiaalisen sirkuksen toimijaa. Alalla on tehty useita kotimaisia ja kansainvälisiä yhteistyö- ja kehityshankkeita. Suomalaista sosiaalisen sirkuksen ammattitaitoa on viety myös ulkomaille mm. Koreaan ja Jordaniaan.

Hankkeita:
Sirkuksesta siivet elämään (2017–19)
Taide in Action (2016–17)
Taidevaihde (2016–18)
TENHO – elämäntaitoja nuorille taiteen keinoin (2015–17)
TEIJO – tee itse taidetta ja osallistu (2015–16)
Caravan Network: Circus+ (2014–16)
Vaikuttava sirkus (2011–2014)
Sosiaalinen Sirkus (2009–2011)