Sirkusfoorumissa paneuduttiin sirkustaiteen muistin tallentamiseen

  • Uutisrinki Sorin Sirkuksella. Kuva: Kari Nieminen
  • Uutisringissä Maria Jernström ja Carl Jernström Jr. Kuva: Kari Nieminen
  • Kierros Sorin Sirkuksen tiloissa. Kuva: Kari Nieminen
  • Monen sukupolven sirkuslaisia menossa Markku Aulangon luo. Kuva: Kari Nieminen
  • MARKKU AULANGON LUONA OLI KOOLLA 25 HENKEÄ. KUVA: KARI NIEMINEN
  • Lotta Vaulo Sirkuksen tiedotuskeskuksesta ja Markku Aulanko. Kuva: Kari Nieminen
  • Kuva: Kari Nieminen
  • Eeva Mustonen Teatterimuseosta. Kuva: Kari Nieminen
  • Anna Hynninen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta. Kuva: Kari Nieminen

Sirkusväki kokoontui viime viikonloppuna Tampereella usean sirkustapahtuman yhteydessä. Lauantai-iltana Circus Ruskan Circus Cabaret keräsi Ylioppilasteatterin katsomon täyteen yleisöä. Sunnuntaina Suomen Nuorisosirkusliitto piti syyskokouksensa Sorin Sirkuksella, jonka jälkeen sirkuskentän yhteinen Sirkusfoorumi kokosi alan toimijat uutisten vaihtoon. Kuulumisiaan Sorin Sirkuksen kahvilan pöydän ääreen kokoontui kertomaan 22 henkeä, muun muassa Taidekoulu Estradista, Pukinmäen sirkuskoulusta, Sirkus Magentasta, Turun Taideakatemista, Sirkus Sorsasta, Sirkus Finlandiasta, Sirkus Fokus -hankkeesta, Sorin Sirkuksesta, Suomen Nuorisosirkusliitosta ja Sirkuksen tiedotuskeskuksesta. Sirkusfoorumiin osallistui myös itsenäisiä taiteilijoita, opettajia ja alan muita ammattilaisia. Uutisringin jälkeen siirryttiin Eteläpuistoon katsomaan Sirkus Finlandian esitystä. Väliajalla halukkaat saivat kurkistaa back stagelle ja esityksen jälkeen jäimme vielä juttelemaan Sirkus Finlandian esiintyjien kanssa.

Markku Aulanko on tallentanut kotimaisen sirkuksen historiaa

Maanantaina Sirkusfoorumi kokoontui Markku Aulangon luona ja saimme tutustua Markun 50:n vuoden aikana keräämään vaikuttavaan kokoelmaan. Markku esitteli meille joitakin kokoelmansa aarteita: Kahlekuningas Timo Tuomivaaran pakkopaita toi mieleen tarinan Tuomivaaran harjoittelusta Näsinneulan hississä. Poliisi puki Tuomivaaran alhaalla kahleisiin ja painoi hissin nappulaa. Kun ovi ylhäällä avautui oli kahlekuningas vapaa. Markun kokoelmasta löytyy myös Turun Sirkuksen vetäjän Esa Östbergin käsilläkävelykengät. Esa käveli aikanaan käsillään pitkiä matkoja päivittäin ja esiintyi mm. Spede Showssa. Tempun talvikuvauksia varten  hän teki itselleen iskunvaimennetut ja nastoitetut käsilläkävelykengät. Kokoelmassa on myös paljon sirkusjulisteita, mm. sirkusakrobaattinakin esiintyneen taidemaalarin ja sittemmin hyväntekijänä tunnetun Veikko Hurstin maalaama Suomen Tivolin norsujuliste. Markku Aulangon sirkuskokoelma sijaitsee kerrostalon yhteydessä olevassa entisessä keilahallissa Itsenäisyydenkadulla Tampereella. Raitiovainulinjan katuremonttiin liittyen myös kerrostalon piha-alue on päätetty remontoida. Markku kertoi saaneensa vuokrasopimuksensa irtisanomisilmoituksen Sirkusfoorumia seuranneena aamuna, ja joutuu nyt siirtämään arvokkaan kokoelmansa pois tilasta vuoden vaihteeseen mennessä. Apukäsiä muuttoprojektin kuluessa varmasti tarvitaan!

Teatterimuseo antoi vinkkejä arkistojen säilyttämiseen

Sirkusfoorumiin osallistui sirkusväen lisäksi Teatterimuseon arkistosta vastaava Eeva Mustonen. Hän kertoi Teatterimuseon kuulumisia ja opasti arkistoaineiston säilyttämiseen kestävällä tavalla. Jos olet kiinnostunut perehtymään oman yhteisösi esineistön ja arkiston säilyttämisen kysymyksiin ja haluat saada Eevan sirkusfoorumissa jakamat ohjeet, ota yhteyttä:

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura toteuttaa sirkusmuistojen keruun ensi vuonna

Anna Hynninen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) arkistosta kertoi SKS:n teemoitetuista muistitietokeruista. Sirkusaiheinen keruu on tarkoitus avata ensi vuoden huhtikuussa Maailman sirkuspäivänä ja keruu on auki lokakuun lopuun. Keruussa pyydetään sirkusalan ammattilaisia, harrastajia ja myös yleisöä kirjoittamaan muistojaan sirkuksesta ja lähettämään muistelutekstinsä SKS:n arkistoon. Keruuseen voi toimittaa sekä tekstiaineistoa, että audiovisuaalista materiaalia. Keruun avulla on mahdollista saada kokoon eri-ikäisten ihmisten muistitietoa. Toivomme, että syntyvä aineisto on mahdollisimman laaja, monipuolinen ja että se aikanaan kiinnostaa myös tutkijoita. Sirkusfoorumin jälkeen paneuduimme vielä pienemmällä ryhmällä keruutekstin kirjoittamiseen ja ideoimme levitysstrategiaa. Koska keruu koskee myös yleisön kokemuksia ja muistoja, olisi hienoa, jos keruuesitteitä voitaisiin ensi vuonna jakaa mahdollisimman monen sirkusesityksen yhteydessä.

Kansalliskirjasto tallentaa sirkuksen verkkoaineistoja syyskuussa

Puhuin sirkusfoorumissa myös parhaillaan menossa olevasta sirkuksen verkkoaineistokeruusta. Kansalliskirjasto toteuttaa syyskuussa verkkoaineistotallennuksen, joka koskee suomalaista sirkustoimintaa. Kansalliskirjasto tekee projektia yhteistyössä Sirkuksen tiedotuskeskuksen kanssa ja kirjaston ja tiedotuskeskuksen työntekijöiden toimesta on koottu laajasti suomalaisten sirkusalan yhteisöjen ja taiteilijoiden verkkosivuja ja sosiaalisen median linkkejä tallennusta varten.

Kansalliskirjasto on avannut lomakkeen, jolla kuka tahansa voi lähettää linkkejä suomalaiseen sirkukseen liittyviin verkossa julkaistuihin videoihin. Tekninen systeemi osaa poistaa mahdolliset päällekkäisyydet, joten lomakkeen käyttäjän ei tarvitse ennalta tietää, mitä aikaisemmin on lähetetty. Jos kuitenkin haluat vilkaista, mitä lomakkeen avulla on saatu kokoon ja mitä vielä puuttuu(!), avaa 20.8.2018 otettu pdf-listaus tästä.

Voit lähettää tallennettavia linkkejä syyskuun 2018 puoliväliin asti lomakkeella: https://bit.ly/2MUHxlv

Kansalliskirjasto tallentaa sirkuksen verkkoaineistot pitkäaikaissäilytykseen syyskuun lopulla. Syntyvän aineiston avulla voi myöhemminkin tarkastella sitä, miltä suomalainen sirkuskenttä näytti syyskuussa 2018. Lue lisää verkkotallennusprojektista.

Sirkuksen tiedotuskeskus kertoi foorumissa myös yhteistyössä Teatterimuseon kanssa loppusyksystä aloitettavasta yksityisten sirkuskokoelmien esiselvityshankkeesta. Maria Jernström toi sirkusfoorumille perinteisten sirkusten kattojärjestön Federation Mondiale du Cirquen kuulumiset liittyen sirkuksen elävän perinnön hankkeeseen.

Sirkusfoorumin järjestivät Tampereella 2.–3.9.2018  Sirkuksen tiedotuskeskus, Sorin Sirkus, Markku Aulanko ja Suomen Nuorisosirkusliitto. Foorumiin oli tällä kertaa saatu pieni apuraha Museovirastolta yhteisöjen kulttuuriperintötoimintana. Tähän mennessä Sirkusfoorumi on kokoontunut noin kerran vuodessa tai kahdessa, ja sen voi kutsua koolle ja organisoida mikä tahansa sirkusyhteisö haluamastaan teemasta. Sirkuksen tiedotuskeskus tarjoaa ainakin viestintäapua tarvittaessa.

Kiitos kaikille foorumiin osallistuneille ja Sirkusteltta-blogia pitävälle Kari Niemiselle erityiskiitos kuvista!


Tekijä

Kirjoittaja on kotimaan asioiden päällikkö Sirkuksen tiedotuskeskuksessa.