Kanneltalosta on tullut teatterin ja sirkuksen talo

  • Sisus: Mosh Split Sitratorilla. Kuva: Ville-Matti Kiili
  • Mosh Split -esityksen yleisöä Sitratorilla. Kuva: Ville-Matti Kiili

Tänä syksynä 25-vuotisjuhliaan viettävä Kanneltalo vaihtoi ohjelmistoprofiiliaan voimakkaasti keväällä 2016. Musiikkipainotteinen ohjelmisto teki tilaa teatterille, tanssille ja – sirkukselle. Profiilinmuutoksen takana oli tuolloin tuore tuottaja Tiina Laukkanen. Syitä muutokseen oli useita:

– Yleisö kaipasi enemmän teatteriohjelmistoa; harvat teatteriesitykset tulivat usein nopeasti täyteen ja yleisöltä tuli myös ääneen lausuttuja toiveita. Yksi keskeisimmistä syistä oli kuitenkin halu löytää oma profiili ja erottautua muista Helsingin kulttuuritaloista: Malmitalo on keskittynyt voimakkaasti rytmimusiikkiin ja elokuvaan, Stoa on erityisesti tanssin näyttämö ja myös Vuotalossa on musiikkipainoitteinen ohjelmisto. Halusimme myös eroon pistokeikkamaisesta tuotantotavasta. Ennen Kanneltalossa saattoi olla vuodessa 200 saliesitystä (+ esitykset ja tapahtumat muissa talon tiloissa), kaikki eri esityksiä. Tämä oli kuluttavaa pienelle tuotanto- ja toteutustiimille, Tiina kertaa.

Kanneltalon sali rakennettiin alun perin kamarimusiikkisaliksi, ja salissa onkin erinomainen akustiikka. Vuonna 2010 sali remontoitiin ja se sai kiinteän näyttämön sekä nousevan katsomon, jolloin myös teatteri- ja tanssiesitysten toteuttamisen ja katsomisen olosuhteet paranivat. Sirkusesitysten toteuttamista salissa kuitenkin rajaa edelleen ripustuspisteiden puute.

– Salissa toimivat parhaiten permannolla tapahtuvat esitykset. Hyvä esimerkki on tänä syksynä nähtävä kansainvälisen Kaaos Kaamoksen sirkusesitys Babel Glöm. Salin lavan koko on 14 m x 7 m. Katsomossa on 227 kiinteää paikkaa ja 11 irtotuolipaikkaa, tuottaja summaa.

Uusi näyttämö sirkusesityksille on kuitenkin löytynyt Kanneltalon edustalta Sitratorilta. Tori on rakenteeltaan amfiteatterimainen ja aukealle paikalle voidaan rakentaa mittaviakin rakenteita. Viime kesänä torilla nähtiin Agit-Cirkin Nuanced- ja Race Horse Companyn Motosikai-esitykset. Kesäkuussa 2017 Sisus Sirkus esitti kolmena päivänä Mosh Split -näytöksen, joka sisälsi myös ilma-akrobatiaa. Yleisöä esitys keräsi useita satoja.

– Tässäkin toteutamme kaupungin taide- ja kulttuuripoliittisia linjauksia; on haluttu yhä enenevässä määrin lähteä saleista turuille ja torille kaupunkilaisten keskelle. On haluttu osallistaa ja tuoda taide sinne missä kaupunkilaiset ovat ja elävöittää keskeistä kohtaamispaikkaa Kannelmäessä.

Ensi kesän ulkoilmasirkusesitys, samoin kuin syksyn saliesitykset ovat vielä haussa. Tiina Laukkanen toivottaa ohjelma- ja yhteistyöehdotukset tervetulleiksi:

– Tarkoituksemme on tukea erityisesti vapaita, tilattomia ryhmiä. Tuotamme teatteri-, sirkus- ja tanssiensi-iltoja, joille rakennetaan viiden esityksen periodi Kanneltalossa. Kanneltalon näytöskauden jälkeen esitykset ovat kiertuevalmiita, mikäli ryhmillä on tällainen tavoite. Residenssi- ja harjoitusajat sijoittuvat salissa loma-aikoihin, mutta kauden aikana harjoitustiloja löytyy pienemmästä salista eli auditoriosta.

Ohjelma- ja yhteistyöehdotukset voi lähettää suoraan Tiina Laukkaselle, .

(Lähde: Kanneltalon tiedote 5.9.2017)